Tajfun “Vongfong”, praćen obilnom kišom i snažnim vjetrom, odnio je najmanje jedan život u Filipinima i nanio štetu na stotinama kuća, objekata za izloaciju i usjevima riže i kukuruza, saopštili su zvaničnici.

Guverner Ben Evardone iz provincije Istočni Samar rekao je da su stanovnici očajni jer su im kuće potpuno uništene. Stanovnik jednog sela prerezao je sebi vene, ali je na vrijeme primio ljekarsku pomoć.

Jedan muškarac je stradao kada su ga pogodile krhotine stakla sa školske zgrade dok je pokušavao da je otvori i sakrije se od nevremena, javlja AP.

Guverner je rekao da lokalne vlasti, vojska i policija nisu mogli da stignu do dva pogođena naselja Džipapad i Maslog zbog oborenog drveća na putu.

Telekomunikacije su prekidu, a guverner je apelovao da vojska obiđe helikopterom ovo područje i dostavi hranu ukoliko vojnici do sutra ne budu mogli da stignu u tu oblast.

Više od 145.000 stanovnika regiona Bikol provelo je glavni udar tajfuna u skloništima poslije masovne evakuacije koja je bila komplikovana i usporena usljed epidemije virusa korona.