Film Leosa Karaksa (Leos Carax) “Anet” (Annette) sa Marion Kotijar i Adamom Drajverom u glavnim ulogama otvara 74. Međunarodni filmski festival u Kanu 6. jula, na dan kada će i izaći u bioskopske dvorane, saopštili su organizatori festivala.

Francuski reditelj Karaks se tim filmom na engleskom jeziku vraća na Kroazetu, devet godina poslije filma “Holi motors” (Holy Motors).

“Anet” je prvi rediteljev film na engleskom jeziku. Film će biti prikazan kao svjetska pretpremijera i u glavnoj konkurenciji festivala.

Postavljen u savremeno vrijeme u Los Anđelesu “Anet” govori o glamuroznom paru, Drajver igra komičara, a Kotijar čuvenu pjevačicu čije prvo dijete Anet je “misteriozna djevojčica sa izuzetnom budućnošću”, prema opisu festivala.

“Svaki Karaksov film je događaj. I ovaj ispunjava svoja obećanja”, rekao je predsjednik festivala Pjer Leskir.

“Anet je poklon kojem su se nadali ljubitelji filma, muzike i kulture, poklon za kojim smo žudili tokom protekle godine”, rekao je Leskir.

Kanski filmski festival prošle godine je otkazan zbog pandemije koronavirusa ali planira, kako je navedeno, sa “povjerenjem i odlučnošću” da ove godine bude održan uživo na ljeto, dva mjeseca kasnije od uobičajenog datuma u maju.

Spajk Li je izabran za predsjednika žirija a zvanična selekcija filmova biće objavljena 27. maja.

Pošto festival prošle godine nije mogao da bude održan, organizatori su samo saopštili spisak 56 dugometražnih filmova izabranih za prikazivanje. Ipak, krajem oktobra je priređeno simbolično trodnevno mini-izdanje festivala.