U selekciji AJB Screening svjetsku premijeru na AJB DOC filmskom festivalu, koji se u online formatu održava od 11. do 15. septembra, imaće i film „Dream Team Babe“, scenaristice i rediteljice Lejle Zvizdić. Produkciju filma potpisuje PLATFORMA, a koprodukciju Al Jazeera Balkans.

Film, kroz zasebnih šest narativnih priča koje se potom spajaju u jednu, prati pjevačku skupinu koju čine energične i šarmantne bakice iz Ljubuškog.
One su Franjka, Jagoda, Kata, Blagica, Anica i Nada. Pjevaju gange i bećarac, ali ovim etno pjesmama daju novu dimenziju vlastitim duhovitim i dvosmislenim tekstovima.

Tako su tokom posljednjeg SP u nogometu, napisale pjesmu hrvatskom selektoru hercegovačkih korijena, Zlatku Daliću, a na spisku imaju i pjesme o afričkoj šljivi, viagri, bračnim odnosima, izderanim farmericama i brojne druge.

Ipak, njihova energičnost se ne može pripisati lagodnom životu. Naprotiv, iza nekih od njih su kemoterapije, mizerne penzije zbog kojih nadničare na plantažama, samoća i tuga za izgubljenim bračnim drugovima i djecom rasutom po svijetu. Sve su udovice, osim baba Nade.

Uprkos teškim životnim uvjetima i okolnostima, posljednju dionicu života su odlučile proživjeti, a na preživjeti. U trećoj životnoj dobi su se popele i na pozornicu svjetskog show programa. Pojavile su se u hrvatskom „Supertalentu 2019“ i “ukrale” show, a zamalo i preuzele žiri.

Film o veselim babama će 15. septembra u 19:30 biti dostupan besplatno i bez registracije na linku:
https://online.ajbdoc.ba/movies/movie/1/dream-team-babe

Film “Dream Team Babe” će zvanično i zatvoriti treće izdanje festivala dokumentarnog filma AJB DOC u Sarajevu.