Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić će imati svoju svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, 3. septembra u 16:30 sati u okviru glavnog takmičarskog programa. 

Prije premijerne projekcije filma biće organizovane dvije novinarske projekcije i press konferencija  na kojoj će učestvovati scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković i Raymond Thiry i direktorica fotografije Christine A. Maier.

Nakon premijerne projekcije, film će imati još 12 projekcija u sklopu festivala.  

Prije premijerne projekcije filma “Quo Vadis, Aida?”, biće prikazan kratki film Pedra Almodovara “The Human Voice” sa Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

Običaj Venecijanskog festivala jeste da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju. Pjesme “Što te nema” i “Ružo moja” u interpretaciji Amire Medunjanin će pratiti našu ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Film “Quo Vadis, Aida?” je prvi film u takmičarskom programu koji će biti prikazan na nekom velikom festivalu nakon 6 mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali. U takmičarskom programu za glavnu nagradu „Zlatni lav“ učestvuje 18 filmova. 

Quo Vadis Aida

Predsjednica ovogodišnjeg žirija festivala je glumica Cate Blanchett, a članovi i članice su Matt Dillon (glumac), Veronica Franz (rediteljica i scenaristica), Joanna Hogg (rediteljica i scenaristica), Nicola Lagioia (reditelj i pisac), Christian Petzold (reditelj i scenarista), Ludivine Sagnier (glumica).  

Zbog COVID 19 mjera koje su na snazi u Italiji, najveći dio ekipe iz Bosne i Hercegovine neće biti u mogućnosti da uđe u Italiju i prisustvuje premijeri filma. 

Bosanskohercegovačka premijera filma će biti organizirana kada sigurnosni uslovi budu dozvoljavali. U evropskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.