Na današnji dan, prije 99 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački fudbalski klub, sarajevski Željezničar, saopštili su danas iz FK Željezničar.

”Željezničar danas slavi svoj 99. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba”, istakli su iz FK Željezničar.

Kao novi klub, Željezničar je počeo od najnižeg ranga takmičenja. U to vrijeme, prvenstvo Jugoslavije se igralo po kup sistemu, a učesnici su se dobivali nakon odigravanja ligaških takmičenja na nivou podsaveza. Sarajevski podsavez je imao dva ranga takmičenja koja su se zvala razredi.

U prvom su igrali tada najjači klubovi SAŠK, Slavija, Hajduk i Sarajevski, dok su drugi činili Troja, Šparta, Barkohba i novoosnovani Željezničar. Očekivanja nisu bila velika i početni cilj je već bio ostvaren, a to je učešće u zvaničnom takmičenju.

Prva utakmica je odigrana 2. oktobra 1921. godine protiv Šparte. Iako je protivnik važio za velikog favorita, izrazito motivisani igrači Željezničara su uspjeli doći do remija. Utakmica je okončana rezultatom 1:1, a odigrana je na igralištu Skenderija.