Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Foče su privremeno oduzeli duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 60.449 KM. Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima.

U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilastva BIH, a po Naredbi Suda BiH službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres  jednog stambenog objekta, kao i pratećih objekata. 

Tom je prilikom pronađeno 8.775 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO, a iste su se nelegalno prodavale na području Foče.

Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM, a protiv osobe inicijala J.V. bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz UIO.

Također, od lica čiji su inicijali M.F. i Z.F. izvršeno je privremno oduzimanje 39,5 kg duhana i 995 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom. Ukupna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na 12.187 KM.

U narednom periodu nastavit će se pojačane aktivnosti i rad na suzbijanju crnog tržišta akciznim proizvodima na području cijele BiH.