Članovi Folklornog ansambla “Neretva” iz Jablanice danas su obučeni u tradicionalne narodne nošnje napravili defile kroz Jablanicu i na taj način obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učesnici defilea na spomen-obilježju u Jablanici su položili cvijeće i odali počast poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Folklorni ansambl “Neretva” aktivno djeluje i radi od 1994. godine. U 27 godina rada, ostvarili su zapažene rezultate. Dobitnici su Zlatne plakete Općine Jablanica za dobar i kontinuran rad.

Učestvovali su na festivalima folklora i festivala pjesme širom svijeta. Između ostaloga, nastupili su na festivalima folklora u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Kosovu, Turskoj…

Više od 30 puta bili su ambasadori kulture naše zemlje u navedenim državama.

U Jablanici svake godine organizuju međunarodnu smotru folklora, već 16 njih zaredom, kao i Festival pjevača amatera koji je postao prepoznatljiv širom Bosne i Hercegovine. Također organizuju koncerte prijateljstva, humanitarne koncerte, a učesnici su i brojnih drugih manifestacija kako u Jablanici, tako širom BiH i van njenih granica.

Članovi Folklornog ansambla “Neretva” učestvovali su i na svečanom otvorenju Omladinskih zimskih olimpijskih igara EYOF 2019 u Sarajevu.

Prošle godine su bili gosti Ilidžanskog festivala.