Obavještavaju se korisnici prava na penziju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (Fond PIO Republike Srpske), koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija BiH), da nisu u obavezi Fondu PIO Republike Srpske dostavljati potvrdu o životu za 2019/2020 godinu i naredni period.

Naime, za korisnike prava Fonda PIO Republike Srpske koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine (11.560 korisnika) činjenica smrti utvrđuje se elektronskom razmjenom podataka sa Federalnim zavodom MIO/PIO, preko Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Uočeno je da veći broj korisnika, po ranijој оbavezi i ustaljenoj praksi, kada nije funkcionisala elektronska razmjena podataka između nosilaca osiguranja, i dalje dostavlja potvrdu o životu, čime se bespotrebno izlažu troškovima i nepotrebnoj proceduri.

Stoga Fond PIO Republike Srpske svojim korisnicima sa prebivalištem u Federaciji BiH upućuje preporuku da dostavljanje potvrde o životu, kako bi se u narednoj godini isplata penzije vršila redovno i bez prestanka, više nije potrebno.