Opozicija u Republici Srpskoj tvrdi da je 30 miliona KM iz Fonda solidarnosti za obnovu, raspodijeljeno lokalnim zajednicama po stranačkoj liniji i na netransparentan način.

Iz Vlade Republike Srpske i Saveza opština i gradova- negiraju ove tvrdnje. Ističu, da su kriterijumi poštovani.

Lokalne zajednice, u kojima je na vlasti SNSD, dobile su znatno više sredstava nego što ih sljeduje, za razliku od opština kojima rukovode načelnici iz redova opozicije, tvrdi predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Teslić je dobio 600.000 manje nego što mu pripada, Istočno Sarajevo 300.000, Gacko i Ugljevik po 100.000, Čajniče 50.000, istočna, Ilidža 33.000 KM. S druge strane, Trebinje je dobilo 300.000 više, Doboj 275.000, Foča 100.000, Pale 78.000, Trnovo 60.000 KM više.

MIROSLAV LUČIĆ, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo

„Zahtijevamo da se prilikom naredne raspodjele finansijskih sredstava vodi računa da se nadoknade sredstva onim lokalnim zajednicama koje su prilikom raspodjele dobile manje novca. Zahtijevamo da se sredstva dijele na transparentan način odnosno da se uspostave i objave javno kriterijumi za raspodjelu ovih sredstava.“

Iz Vlade Republike Srpske su demantovali da je politička pripadnost osnov za dodjelu pomoći, ocjenjujući tvrdnje opozicije kao skupljanje jeftinih dnevno-političkih poena. Naglašavaju da su kriterijumi za raspodjelu sredstava zasnovani na procijenjenom iznosu štete koji su privredni subjekti pretrpjeli i stepenu razvijenosti lokalne zajednice.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske ističe da su sve lokalne zajednice u aprilu i maju dobile manje novca od PDV-a i da su iznosi za 35 odsto bili umanjeni u odnosu na plan.

I dok opozicioni načelnici traže objavu jasnih kriterijuma za pomoć lokalnim zajednicama, vlast u Republici Srpskoj ne vidi ništa sporno u raspodjeli. Tamo gdje je novac tu je i politika, a rezultat toga je neprihvatanje činjenica ni argumenata, već insistiranje na „svojoj istini“.