U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu, otvorena je ambijentalna izložba radova “Forma nad sadržajem”, akademskog umjetnika Josipa Mijića iz Travnika.

„Forma nad sadržajem“ umjetnost je tišine, umjetnost pitanja i iščekivanja odgovora , umjetnost traganja i neizvjesnog pronalaženja. I upravo to je ono što ovu izložbu radova akademskog umjetnika Josipa Mijića čini posebnom. Ona postavlja niz pitanja. Jesmo li svi postali isti, što nas to točno određuje i razlikuje od drugih, definira li nas vanjština ili karakter, te, među ostalim, i u kakvom svijetu živimo?

“On u biti ukazuje na površnost ljudskih odnosa, površnost ovog društva modernog u kojem živimo. Težište je na formi, a sadržaj je često nebitan, pa i mi smo htjeli svoju publiku Livnjake pozvati da malo promišljaju”, kazala je Dražena Džeko, direktorica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

Između izloženih konzerviranih jabuka i izloženih šest megalita na prvi pogled gotovo da nema nikakve razlike. I upravo to je ono što bi bez dubljeg promišljanja , pojedine posjetitelje moglo zavarati.

“U tome i je ta površnost što mi na prvi pogled vidimo istovjetne, iste radove. U biti radovi imaju svoju osobnost. Tako i mi pojedinci. Koliko nas je ovdje , mi smo svi ljudi, a opet nismo svi isti. To vrijedi i za ove radove koji su toliko bliski i slični, a opet u tolikoj mjeri različiti”, rekao je autor izložbe Josip Mijić.

Ova po mnogo čemu zanimljiva izložba Josipa Mijića ostaje u Livnu otvorena idućih mjesec dana.