Fortenova grupa d.d. i Nomad Foods Limited potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk i Frikom d.o.o. te nekoliko manjih povezanih društava, saopćili su u iz Fortenove.

Vrijednost transakcije iznosi 615 miliona eura, na bazi bez gotovine i bez dugova, a njezino je zaključenje planirano za treće tromjesečje 2021. godine. Po zaključenju, Nomad Foods će postati vlasnikom Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvaća vodeći europski portfelj kultnih lokalnih brandova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Europe. S tradicijom duljom od pola stoljeća,

Poslovna grupa zamrznute hrane najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje, prenosi Jutarnji list.

Inače, kompanija Nomad Foods, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima, najveći je europski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Ono što je zanimljivo kod te tvrtke jest što u svom portfelju uopće nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda osim preuzimanja dominantne uloge na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, dobila i vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla monetizirati kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih europskih država gdje drži lidersku poziciju u segmentu smrznute hrane.

Prodaja nekadašnje “Ledo Grupe” tako je postala financijski najjači posao u Hrvatskoj u posljednjih četrnaestak godina, još od državnih javnih ponuda dionica Ine i Hrvatskog telekoma 2007. godine, te znatno vrednija transakcija od 505 milijuna eura teške prodaje Adrisova duhanskog biznisa BAT-u 2015. godine, navodi Jutarnji list.