Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se građanima prigodnom porukom zbog dva današnja događaja koja se dešavaju u glavnom gradu naše zemlje.

“Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi ljudi, ove subote, 14. augusta, u našem gradu će biti održana treća ‘Bh. povorka ponosa’, a bit ćemo svjedoci i okupljanja građana koji će doći na ‘Protest časti i ponosa’. Naše ulice su dovoljno široke da na njima svoje mjesto mogu pronaći svi koji to žele”, napisoa je on u uvodu.

Na ovo želim podsjetiti, nastavio je, diskriminacija je udar na ljudsko dostojanstvo.

“Ne smije je biti u jednom civiliziranom društvu, demokratiji, u zemlji koja više nije u ratu i koja ima tradiciju i kulturu razumijevanja i prihvatanja različitosti. Kanton Sarajevo vidim kao sredinu koja okuplja i u koju su dobrodošli svi ljudi dobre volje bez obzira na porijeklo, vjeru, naciju ili rodni identitet. Vjerujem i da smo područje kulture i civilizacijske širine. Ove subote će se čuti različiti glasovi, ali smatrajmo ih festivalom demokratije”, izjavio je.

Različitost je naše bogatstvo, možemo mnogo toga naučiti o sebi, ogledajući se u drugima, dodao je.

“Želim vam svima ugodno vrijeme u našem glavnom gradu. Podsjećam da svakako poštujete propisane epidemiološke mjere i, ako niste, vakcinišite se što prije kako bismo što prije mogli ponovo živjeti normalan život, bez ograničavajućih mjera, u društvu tolerancije u kojem niko neće biti sam, napušten, diskriminiran ili marginaliziran. Pozivam vas da zajedno idemo prema tom cilju. Nema odustajanja”, zaključio je Forto.