Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je danas, povodom štrajka glađu radnika GRAS-a, da su za stanje u tom preduzeću krive političke i upravljačke strukture iz proteklih 20 godina, a nikako radnici koji obavljaju svoj posao i žele da žive od svoje plate.

Najavio je da bi krajem naredne sedmice javnosti trebala biti predstavljena informacija o koruptivnim radnjama u GRAS-u i konkretnim ljudima koji su ih vršili od 2006., a nakon toga će Vladi KS biti jasnije u kojem pravcu želi da ide.

Forto je istakao da ga ne bi iznenadilo da ta analiza rezultira većim brojem krivičnih prijava.

“Ova vlada će učiniti sve da radnici koji rade za platu tu platu i dobiju. Podržavamo radnike koji pošteno rade ali smo mi ovdje za sve građane Kantona Sarajevo koji treba da imaju kvalitetan javni prijevoz”, poručio je Forto.

Pojasnio je da je štrajk glađu radnika GRAS-a izazvan blokadom računa tog preduzeća, koja je rezultat tužbi također radnika GRAS-a.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta zamolio je radnike GRAS-a koji su stupili u štrajk glađu da odustanu od toga, prvenstveno zbog svog zdravlja.

“Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze i dajemo sve od sebe da je riješimo, ali nije jednostavno riješiti probleme koje je neko 15 godina namjerno gomilao u GRAS-u”, naglasio je Šteta.