Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je danas da će se pojačati nadzor, ali neće biti pooštravanja mjera, uprkos pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu.

Zbog rasta broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo danas je održana hitna sjednica Vlade KS i Kriznog Štaba, a medijima se nakon sastanka obratio premijer Forto.

“Pojačavamo nadzor postojećih mjera, povećavamo kapacitet zdravstvenih ustanova, dozvoljavamo inspekciji više radnika, policiji da kontroliše kršenje mjera. Ne idemo u dodatne mjere, ali sam strašno zabrinut jer se osjeti da dolazi do opuštanja. Umorni smo od svih mjera u protekloj godini, ali moramo izdržati i proći kroz ovo. Ne vidimo kraj pandemiji u ovom trenutku. Jedina smo država čiji vrh ne radi u nabavci vakcina”, naglasio je Forto.

Premijer KS je rekao da je danas usvojeno nekoliko zaključaka s namjerom da se izbjegne kolaps zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

  • Ministarstvo zdravstva će izdati upute zdravstvenim ustanovama u funkciji mobilizacije svog raspoloživog kadra u COVID timove, širimo kapacitete da se bore protiv pandemije;
  • Zavod zdravstvenog osiguranja će ići u angažman svih resursa u funkciji povećanja broja testiranja, omogućit će se i privatnim ustanovama da pomognu;
  • Nalaže se Zavodu za javno zdravstvo da dostavlja dnevne analize Kriznom štabu i Ministarstvu u smislu izvora žarišta. Želimo posebnu implementaciju mjera, gdje se akcenat stavlja na mjesta gdje najviše dolazi do zaraze;
  • Upravi za inspekcijske poslove KS se nalaže da angažuje sav kadar za provođenje mjera shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i potrebno je preraspodjeliti sve kapacitete u tu svrhu;
  • Potrebna je hitna izmjena Zakona o inspekcijama, s ciljem privremenog zatvaranja objekata koji krše mjere”;
  • Uprava za inspekcijske poslove gdje god utvrdi boravak većeg broja lica od dozvoljenog, da izrekne mjeru zabrane svima koji su se tu nalazili na 10 dana, zbog sumnje da su zaraženi”;
  • Kriznom štabu nalažemo da vrati nadležnosti policijskim službenicima za sankcionisanje prekršiteljima mjera.

Premijer Forto je još jednom pozvao građane na strpljenje i apelovao da poštuju propisane mjere.

“Pozivam poslovnu zajednicu ugostitelja koji jedva preživljavaju da poštuju mjere, jer ako dođe do povećanja, opet ćemo morati pooštravati. Dajte da se ponašamo po ovome što imamo sada”, rekao je Forto na press konferenciji nakon vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao da je došlo do povećenja novozaraženih na prilično malom uzorku testiranih, te da niko sa sigurnošću ne može znati šta je razlog za povećanje broja oboljelih od covid-19. Kapaciteti u bolnicama se popunjavaju i zato je, kako je dodao, neophodno blagovremeno reagirati. Naglasio je kako situacija u Kantonu Sarajevo, i pored povećanja broja zaraženih, nije dramatična.

Vranić je dodao da su žarišta zaraze zatvoreni prostori – kafane, kafići, veliki tržni centri, tačnije radnje i kafići u njima. Zato će jedna od mjera biti uvođenje covid redara u tržnim centrima.

“Mislim da je razlog povećanja broja zaraženih opuštanje kod naših građana koji smatraju da je pandemija pri kraju. Ona nije ni blizu kraja. Posebno što nemamo vakcina. I morate znati da vakcinacija ne znači kraj pandemije”, dodao je Vranić.