Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je razlog ovogodišnjeg otkazivanja sarajevskog Jazz festa administrativna greška Vlade KS, koja se uz velike napore pokušala otkloniti, te da ipak poštuje odluku odluku rukovodstva Jazz festa i preuzima odgovornost za ovaj presedan.

“Ova epizoda pokazuje nelogičnost pri odlučivanju o finansiranju projekata iz oblasti kulture. Umjesto da procesom upravljaju državni službenici, možda je došlo vrijeme da u Sarajevu zaživi fond za kulturu i kinematografiju, kojim će upravljati stručnjaci iz polja kulture. Možda je vrijeme da dodjela sredstava, osim po formalnim i administrativnim kriterijima, krene po jasnim, unaprijed objavljenim kvalitativnim kriterijima po uzoru na najbolje prakse iz regije i EU”, napisao je Forto na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da je praksu dodjele sredstava vlada naslijedila, ali to nije razlog da takva praksa i ostane, te da će jačanje kulturne ponude u Sarajevu ostaje jedno od ključnih opredjeljenja njegove vlade.

Podsjetimo, danas nesto ranije se Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo obratio publici saopštenjem u kome je kazao da se Jazz Fest Sarajevo 2021 otkazuje, a kao razlog je naveo to što novo ministarstvo kulture u novoj Vladi nije uzelo u razmatranje prijavu Jazz Festa Sarajevo na javni poziv ministarstva za podršku projektima iz oblasti kulture za ovu godinu.

U saopštenju se navodi da će festival biti upitan i sljedeće godine ukoliko ne dođe do promjene određenih okolnosti.

“U slučaju da Samir Avdić (NiP) bude ministar i u narednoj godini, u vrijeme objavljivanja javnog poziva za 2022. godinu, Jazz Fest Sarajevo neće aplicirati na taj poziv, a ukoliko ni sljedeće godine ne budemo u mogućnosti napraviti festival, više nećemo ni pokušavati organizirati najstariji međunarodni muzički festival u Bosni i Hercegovini koji se u kontinuitetu realizira od 1997. godine, a 2019. je osvojio prestižnu strukovnu nagradu za odvažan program u konkurenciji svih evropskih jazz festivala, koncertnih dvorana i klubova”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se, između ostalog, napominje da je prošle godine kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić (SDA) ukinuo više od 70% planiranih sredstava, te da je 24. festival održan zahvaljujući činjenici da je bio realiziran online i solidarnosti svjetskih muzeja – MoMA New York, Pergamon Berlin, Muzej Jeruzalema, Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo i koncertne dvorane Bimhuis Amsterdam. Sukladno tome, Jazz Fest Sarajevo se solidarisao sa publikom u vrijeme pandemije i ponudio sve koncerte besplatno.