“Pirinska folklorna magija” u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske u režiji profesora Bonje Lungova i dr Konstantina Karakostova otvorit će 21. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ‘Lut fest’, koji se održava u Istočnom Sarajevu.

Pandemija virusa korona i ograničavajuće okolnosti utjecale su i na festivalski program, koji će ove godine biti održan u drugačijem obliku. Publika će imati priliku pogledati pet predstava, koje će ocjenjivati stručni žiri.

U pratećem programu Festivala bit će održana kreativna lutkarska radionica ‘Lutka je glumac’, koju vodi Ankica Avramović iz Istočnog Sarajeva, on line masterclass predavanje ‘Lutkarstvo u vrijeme Korone’ prof dr. Konstantina Karakostova, promocija knjige ‘Šta su lutke?’ pjesnikinje Evite Bojkovac u izdanju Forum teatra i Art scene Banja Luka, kao i posebni turistički programi za goste festivala koji se realiziraju u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina.

U okviru pratećeg programa Festivala u Zvorniku će biti odigrana predstava ‘Kuku Todore’, Dečjeg pozorišta Subotica.

“Prijedlog predsjednika Organizacionog odbora festivala Ljubiše Ćosića, načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo je da ulaz na sve festivalske programe bude besplatan”, navodi organizator Festivala, Forum teatar. Ovogodišnji Festival trajat će do 2. oktobra, a otvaranje je planirano za 28. septembar u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo s početkom u 18 sati.

Moto ovogodišljeg festivala ‘Lutkarstvo za 21. vijek’ veliča lutkarstvo, značaj lutkarske umjetnosti i doprinos festivala njenom očuvanju, razvoju i promociji. Za 21 godinu djelovanja Festival je, kroz lutkarska ostvarenja, učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u srcima gaje čistoću duše i prave vrijednosti.