“U vašem europskom Jeruzalemu, baš kao i u našem Jeruzalemu, imamo tu veliku dramu, emigraciju ljudi. U mom slučaju je to emigracija Kršćana iz Svete zemlje u Latinsku Ameriku, u Europu. Ne treba nam Jeruzalem koji će postati muzej svetih mjesta, bez zajednice, bez ljudi, bez života”, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za BHRT monsinjor Fouad Twal, latinski patrijarh u mirovini.

U razgovoru sa našom novinarkom Nedom Tadić, Twal govori zašto Jeruzalem više nije grad mira, i šta bi mogao naučiti od “europskog Jeruzalema”, kako često nazivaju Sarajevo.

On otkriva i kakav je odnos političkih moćnika prema Palestini, Jordanu i Siriji, zašto je Gaza “zatvor pod otvorenim nebom”, i koliki je značaj političkog aktivizma pape Franje.

“Činjenica je da Jeruzalem, bio ovdje ili tamo, mora biti grad mira, molitve, dijaloga, saradnje među različitim nacijama. Činjenica je da tamo imamo više nasilja, više mržnje. To više nije grad mira. Čuo sam od kardinala i ostalih vjerskih vođa da organizujete sastanke, saradnju, dijalog, i tome se divim. To je lijepo i potrebno nam je više nego ikad”, rekao je monsinjor Twal.

Na pitanje šta bi mogao biti ključ oporavka našeg, jeruzalemskog ili bilo kojeg drugog društva koje je podijeljeno po vjerskim ili nacionalnim linijama, on je rekao:

“U našem međuetničkom dijalogu postoji istina, dogma za svaku religiju, o kojoj se ne može raspravljati. Dogma je dogma. Vjera je vjera. Postoje razlike među našim religijama koje moramo priznati, prihvatiti i poštovati. Ali, istovremeno, imamo mnogo zajedničkih tačaka na kojima možemo zajedno raditi – poput dobročinstva, državljanstva, obrazovanja, saznanja jednih o drugima. Imamo mnogo dobrih tačaka na kojima možemo zajedno djelovati, i mislim da moramo podcrtati te zajedničke tačke, a ne razlike među nama”.

Monsinjor Twal govorio je i o tome kako danas izgleda život Kršćana u Svetoj zemlji i u Jeruzalemu, gradu o kojem uglavnom čujemo kada dođe do novih tenzija i konflikata između Izraela i Palestinaca.

“Moramo imati na umu da naša, moja Patrijaršija, obuhvata Kipar, Palestinu, Izrael i Jordan. Obično imamo jednu državu i mnogo crkava. Tamo imamo moju crkvu i mnogo država”, objašnjava on za BHRT, dodajući da se situacija razlikuje od regije do regije.

“Palestinci su do 1948. imali isti pasoš, izraelski. Oni su državljani Izraela. U međuvremenu, teritorija Svete zemlje, Ramallah, Jeruzalem, Betlehem je okupirana. To je okupacija. Bilo kakva okupacija je loša stvar. Loša za okupatora, Izrael. I loša za okupirani narod. Niko ne želi prihvatiti okupaciju. Palestinci se bore za svoju slobodu, neovisnost, za mogućnost svog samoodređenja. Izrael je okupirao njihov teritorij i ne poštuje internacionalne zakone”.

“Sada, tokom mandata Donalda Trumpa (predsjednika Sjedinjenih Američkih Država), situacija je gora nego ranije. Prije dolaska Trumpa, mi u Svetoj zemlji, Jordanu, Palestini, polagali smo malo više nade u Europu i njenu političku ulogu. I to ne samo finansijsku ulogu, pomoći Palestini, Jordanu… Željeli smo da Europa ima političku ulogu. Nažalost, ta uloga za Europu ne postoji. Europa je danas slaba, nije ista, podijeljena je više nego ikada. I, kada je u pitanju Palestina i Sveta zemlja, možemo reći da Izrael i Amerika drže monopol. Ne daju drugima da odlučuju, interveniraju ili pomognu. To je njihov monopol. Zbog toga nam je još teže pronaći rješenje za pitanje Palestine”, rekao je monsinjor Twal.

Za današnju politiku mogu reći da je nemoralna. To je samo politika interesa. Oni ne traže pravdu i mir za krišćansku zajednicu, za našu emigraciju. Njima to ništa ne znači. Politika je politika. Izgleda kao buldožer koji će ubiti svakoga samo da bi postigao svoj cilj. I to je pitanje Svete zemlje.

Razgovor sa Fouadom Twalom, latinskim patrijarhom u mirovini ovdje možete pogledati u cijelosti.

IZVOR: BHRT