Fra Stipan Radić iz Franjevačke crkve sv. Ante u Sarajevu kaže da vjernici na Veliki petak žele u tišini osvijestiti sebi ono što je Bog preko Isusa Krista učinio za nas jer se žrtvovao za nas i pokazao nam da naš život nije prolazan .

Katolički vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan Isusove muke i smrti. Slavi se u Velikoj sedmici, a zajedno s Velikim četvrtkom, Velikom subotom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje.

Govoreći u emisiji BHT1 uživo,fra Stipan Radić iz Franjevačke crkve sv. Ante u Sarajevu kaže da vjernici na Veliki petak žele u tišini osvijestiti ono što je Isus prošao i “pokazao da naš život nije prolazan i da smo stvoreni za neprolaznosti i da ćemo i mi jednoga dana ići istim putem kao što je on otišao, znači da ćemo se naći sa uskrslim Kristom”.

Današnje j slavlje je nešto drugačije jer je to jedini dan u godini kada ne slavimo euharistijsku misu, ali i imamo tri dijela obtreeda – prvo se čita Muka – spomen Isusovog čina i nakon čitanja Muke, slijedi jedna sveopća molitva, gdje se molimo za sve ljude, kako za one koji su njega prihvatili za svoga spasitelja i učitelja, tako i za vjernike i nevjernike kojima je potrebna pomoć božija.A potrebna je svakom čovjeku. Iza toga slijedi obred klanjanja križu i to je u dosadašnjim vremenima obično išlo uz ljubljenje križa, ali zbog ove pandemije toga neće biri, tako da ćemo svi mi moći doći pokloniti se pred križem i odati na taj način počast, da bismo zaštitili i sebe i druge”, kaže fra Radić.

Fra Radić kaže kako je stradanje Isusa je za sve nas pouka, jer smo svi u problemima na zemlji i sigurno je da nema čovjeka bez poteškoća i križa.

“Isus je pokazao da je nekada nemoguće izbjeći, koliko god čovjek bio pravedan. Čovjek treba strpljivo podnositi te patnje i na najbolji mogući način izići iz njih.I mi trebamo biti spremni podnositi te svoje križeve, i one koje smo zaslužili i one koje nismo,rekao je fra Radić.

Kadaje riječ o običajima, fra Radić kaže kako ih je puno i da su vrlo bogati, te objašnjava da sveto trodnevlje počinje Velikim četvrtkom :

Mi smo sinoć slavili u svim crkvama spomen čin Isusove posljednje večere, u biti spomen euharistijske gozbe i od toga dana u zašute sva zvona. Nastaju dani tišine,kada se želimo posvetiti sebi i drugima.U našim krajevima ima jedan dobar znak-preporučljivo je da se u vrijeme svetih dana ne radi ništa o zemlji, ali se na Veliki četvrtak i subotu može otići raditi kod siromaha, i to besplatno. Na Veliki petak je običaj da se pije bar jedna čaša crvenog vina i vjerovalo se da se pretvara u krv. U biti ,ona više podsjeća na na isusovu krv prolivenu za nas.

Također se uz ove dane veže običaj posvetu jela, koja se blagosivljaju na Veliku subotu, kaže fra Radić i dodaje kako bi svi oni koji slave Uskrs trebali taj dan od blagoslovljenih i jela uzeti komadić, kao izraz povezanosti s onim što se slavi.

“Jaje je jedan od najstarijih simbol a Uskrsa. Ono je iz predkršćanskog doba. Jaje kao simbol Uskrsa i šaranja nastalo zato što se vjeruje da ono simbolizira život koji nastaje. Na jedan način simbolizira i Kristovo uskrsnuće. Kao što je Krist odvalio grobni kamen i izašao iz njega kao živi uskrsli, tako i pile svojim izlaskom iz jajeta simbolitira izčlazak života, kaže fra Radić.

O tome koliko je pandemija utjecala na život vjernika i Crkvu kaže

“Puno se promijenio žovot Crkve. Ljudi moraju paziti na sebe. U BiH je bila uobičajen pročest na jezik,a sada je na ruke. Pokušavamo na sve moguće načine doprinijeti da što prije izađemo iz ive pandemije. Svima nek budu sretni dani ovog velikog tjedna a svima Sretan Uskrs, popručuje fra Stipan Radić.