Distopijske scene iz filma “Novi poredak” nisu tako daleko od stvarnosti kako mnogi misle, izjavio je meksički režiser, scenarista i producent Michel Franco gostujući u okviru poraga “Kafa sa..” Sarajevo Film Festivala.

“Tehnički gledano radi se o distopijskoj priči jer se to nije desilo, ali ipak se čini da smo na korak od čak i goreg scenarija od onog u filmu. Nekada ljudi pitaju zašto u mojim filmovima ima toliko nasilja i onda ih podsjetim da je ono što se kod vas dešavalo u 90-im bilo daleko gore”, rekao je Franco.

Pojasnio je da u filmu prikazanom sinoć u okviru Open air programa dolazi do eksplozije nasilja iz frustracija koje su se dugo nakupljale zbog društvene nejednakosti.

“U Meksiku ima 60 miliona ekstremno siromašnih, srednja klasa se bori da preživi, dok jedan ili dva posto stanovništva drži veliku većinu bogatstva i pitanje je kako do “eksplozije” nije već došlo. To je stvarnost čitave Latinske Amerike, isto je i u Brazilu koji ima duplo više stanovnika od Meksika”, istakao je Franco.

On smatra da ono što je prikazano u mom filmu nije uopšte pretjerano jer film ne mora biti samo zabava, iako uvijek treba biti zabavan, ali je puno važnije da bude poziv na buđenje jer smo jako blizu takvog scenarija.

Franco je naglasio da je vrijeme za takav poziv jer u Meksiku dnevno bude po 100 ubistava, velikim dijelom žena, karteli su bolje naoružani od regularne vojske i linija između zvaničnih i nezvaničnih je vrlo mutna.

“Situacija s vakcinama za koronavirus posebno je pokazala nejednakost među zemljama. Neke zemlje već sada govore o vakcinaciji trećom dozom dok većina svijeta nije i dugo neće dobiti ni prvu”, podsjetio je Franco.

Michelu Francu sinoć je uručeno Počasno Srce Sarajeva koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu.

Njegov film “Novi poredak” premijerno je prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. SFF-u prikazan je u okviru programa Open Air.