Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy optužen je za navodno finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. godine iz Libije.

Optužnicu je danas popodne objavio francuski nacionalni finansijski tužilac.

Sarkozy je bio predmet devet odvojenih istraga u vezi s njegovim navodnim primanjem sredstava od bivšeg libijskog vladara Muammara Gadafija. Ovo je četvrto i posljednje suđenje zbog optužbi.

Sarkozy je reagovao na Twitteru odbacivši navode optužnice, rekavši:

“Nevin sam. Znam da će istina na kraju trijumfovati.“

Podignuto je više optužnica, uključujući aktivnu i pasivnu korupciju, prikrivanje pronevjere javnih sredstava, trgovanje uticajem, ilegalno finansiranje kampanje i zloupotreba imovine kompanije.

Navodi su prvi put na vidjelo izašli 2012. godine na stranicama “Mediaparta“, nezavisnog francuskog istraživačkog časopisa. Za Sarkozyja se navodi da je dobio ukupno 50 miliona eura kao podršku njegovoj predizbornoj predsjedničkoj kampanji.

Sarkozyju je posljednji put suđeno u junu 2019. godine, ali je odbio odgovoriti na pitanja istražitelja, optužujući ih za “zavjeru“.

Apelacioni sud u Parizu pokrenuo je 24. septembra žalbu u kojoj je želio potvrditi tužbene zahtjeve i pokrenuti postupak. Bivši predsjednik se 28. septembra žalio pokušavši blokirati istrage protiv njega. Sud je odbacio njegovu žalbu.

Istraga o Sarkozyjevom udruživanju s Gadafijem obuhvatila je dokaze u obliku sumnjivih finansijskih transakcija, kao i svjedočenja libijskih zvaničnika, među kojima i Gadafijevog sina, te dopise tajnih službi koji su takođe predstavljeni sudu.

“Saznao sam za ovu novu optužnicu s najvećim čuđenjem. Na kraju ću dokazati svoju savršenu nevinost. Uložiću svu odlučnost i energiju koju imam. Nepravda neće pobijediti“, poručio je Sarkozy.