U Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je održana ceremonija potpisivanja sporazuma o donaciji sistema Evofinder iz Francuske za Bosnu i Hercegovinu, koji su potpisali francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson i zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović.

U okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti, a posebno borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva, Francuska je predložila donaciju sistema Evofinder, u korist Ministarstva sigurnosti i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Ovaj sistem za balističko prepoznavanje omogućava analizu municije i oružja, njihovu provjeru u zajedničkoj bazi podataka i eventualno poređenje slučajeva u cijeloj Bosni i Hercegovini. Donacija predviđa i dodjelu materijala za pristup i korištenje od strane svih policijskih agencija u zemlji. Kasnije će biti moguće vršiti i međunarodnu razmjenu podataka sa drugim zemljama koje raspolažu istom vrstom materijala.

“Ova donacija u korist sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini olakšaće rad nadležnim službenicima i već sada jača našu bilateralnu saradnju u oblasti sigurnosti, što je u potpunosti dio francuske strategije za Zapadni Balkan usvojene u aprilu 2019. godine”, rekao je ambasador Rousson.

Zamjenik ministra Jović zahvalio se ambasadoru Roussonu i Vladi Francuske za ovu donaciju te naglasio da će ova oprema dodatno ojačati forenzičke kapacitete policijskih agencija u BiH, a posebno u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.