Dvije osobe su smrtno stradale, a devetoro se smatra nestalim u Francuskoj i Italiji, nakon što je olujno nevrijeme pogodilo pogranična područja te dvije zemlje i izazvalo velike poplave. Oluja “Aleks” poharala je nekoliko sela oko Nice na francuskoj rivijeri. Regionalne vlasti Pijemonta pozvale su italijansku vladu da proglasi vanredno stanje.

Dramatična akcija spašavanja na planinskom prevoju Kol de Tend u području Vivole, nakon što su spasioci uspjeli locirati nestale na tom području, njih 21, koji se od juče vode kao nestali. Među njima je bila i grupa njemačkih turista. Spasilačke službe potpomognute vojskom pomažu ugroženima u poplavljenim područjima. Hiljadu vatrogasaca, četiri vojna helikoptera i vojnici u potrazi su za najmanje osam nestalih u jugoistočnom planinskom regionu na granici sa Italijom. U cijeloj oblasti zaleđa Nice putevi su razoreni, a desetine kuća odnijele su bujice. Na tom području je proglašeno stanje prirodne katastrofe.

U alpskoj dolini Aosta brojna mjesta su i danas nepristupačna. Spasioci dopremaju pomoć, hranu i vodu, stanovništvu u odsječenim selima. Oko 10.500 domaćinstava je bez struje.

I u susjednoj Italiji, u blizini francuske granice brojni putevi su i dalje neprohodni. Italijanski regioni Pijemont i Ligurija zatražili su od italijanske vlade da proglasi vanredno stanje.

U Pijemontu je palo rekordnih 630 milimetara kiše po kvadratnom metru. Nivo rijeke Po u samo 24 sata povećan je za čak tri metra. U mjestu Sen Martin-Vesubi u istom periodu palo je 500 milimetara kiše, što je ekvivalent količini kiše koja u ovo doba godine padne tokom tri mjeseca.