Tužilaštvo u Parizu otvorilo je danas istragu o špijuniranju francuskih novinara pomoću specijalizovanog hakerskog softvera Pegaz na račun Maroka, što je ta zemlja demantovala.

Istraga je otvorena zbog nekoliko krivičnih djela, među kojima su narušavanje privatnosti, presretanje prepiske i nedozvoljen pristup računarskom sistemu kao i zločinačko udruživanje.

Žalbu je podnijela medijska grupa Medijapar jer su dva njena novinara bila na meti špijuniranja. Sličnu žalbu je podnio i list Kanar anšene.

Istraga se odnosi i na druga kršenje, kao što su unošenje i iznošenje podataka.

Nekoliko medija, među kojima listovi Mond, Gardijan i Vašington post, u nedjelju su otkrili da je marokanska tajna služba špijunirala osnivača Medijapara Evdija Plenela i novinarku Lenaig Bredu.

Kanar anšene je naveo da je na meti špijuniranja bila bivša novinarka tog satiričnog lista Dominik Simono.

Prema istrazi konzorcijuma 17 svjetskih medija, softver Pegaz koji je razvila izraelska kompanija NSO, omogućio je špijuniranje brojeva telefona 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 šefova kompanija iz različitih zemalja.

Špijunski softver Pegaz u pametnom telefonu, kako su objavili pojedini mediji, omogućava preuzimanje poruka, fotografija i kontakata, kao i slušanje telefonskih razgovora.