Stanovnicima Nice na francuskoj rivijeri zabranjeno je šetanje plažom tokom sunčanog vikenda, zbog blokade koja je na snazi u cilju suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

Počevši od petka navečer, Nica i okolno obalno područje bit će zaključani tokom vikenda i ta mjera će biti na snazi najmanje dvije sedmice. Sjeverna luka Dunkirk pod sličnim je ograničenjima.

Na ovim područjima porastao je broj infekcija, a bolnice su preplavljene pacijentima sa COVID-19. Neki pacijenti prebačeni su u druge francuske regije.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi najavio je zabranu šetnje na plažama i čuvenoj “Promenade des Anglais”, koje su inače jako prometne.

“Moramo izbjegavati prevelika okupljanja, jer se očekuje da tokom vikenda bude lijepo vrijeme što će dovesti do velikih gužvi na mnogim mjestima. Razum mora prevladati”, rekao je u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Kako je kazao, bit će otvorene samo trgovine sa hranom i koje prodaju neophodne namirnice.

U Nici je ove sedmice registrovano skoro 800 infekcija COVID-19 na 100.000 stanovnika, gotovo četiri puta više od nacionalnog prosjeka.

Estrosi je ponovio da situaciju u ovom gradu pogoršava veliki broj turista tokom godišnjih odmora, pogotovo iz Velike Britanije, Skandinavije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije, koji imaju direktne letove za aerodrom u Nici.

“Sad plaćamo visoku cijenu”, rekao je on.

Blokadom su obuhvaćeni i obližnji primorski gradovi Cannes i Antibes.