Francuska danas obilježava nacionalni praznik Dan Bastilje paradom sa više hiljada vojnika u Parizu i tradicionalnim proslavama širom zemlje, nakon što je prošlogodišnje obilježavanje bilo skromno zbog virusa korona.

Strah postoji i ove godine, ali je Vlada odlučila da parada na Šanzelizeu bude održana u okviru širih napora da se obnove aktivnosti iz vremena prije pandemije.

Broj gledalaca je ograničen i mogu da se kreću unutar manjeg dijela prostora predviđenog za paradu. Pored toga, svaki gledalac mora da pokaže specijalnu propusnicu koja dokazuje da je potpuno vakcinisan, da se nedavno oporavio od virusa ili da ima negativan test.

Slične restrikcije biće na snazi za one koji se večeras budu okupili da prate vatromet sa Ajfelovog tornja, prenio je AP.

Paradu će predvoditi pripadnici francuske vojske iz međunarodnih snaga koje se bore protiv ekstremista u Maliju i okolnom regionu Sahel.

U paradi će učestvovati i vojni ljekari koji su davali vakcine u francuskim prekomorskim teritorijama, liječili pacijente od kovida 19 ili na neki drugi način pomagali u borbi protiv pandemije.