U Francuskoj se danas nastavljaju protesti građanskog pokreta Žuti prsluci protiv predsjednika Emanuela Makrona i lošeg upravljanja krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Pariska policija saopštila je da je više od 25 ljudi do sada uhapšeno. Organizatori se nadaju da će novi jednodnevni marševi privući hiljade učesnika.

Pariske vlasti su zabranile okupljanja na Aveniji Jelisejska polja, a dijelovi pariskog metroa duž poznate avenije privremeno su zatvoreni.

Okupljanja su zabranjena i na trgu Konkord, ispred katedrale Notr Dam, Marsovih polja, i zgrada parlamenta, ministarstava i vlade.

Druga okupljanja najavljena su u Marseju, Tuluzu, Lionu, Nantu, Nici i Strazburu.

Pored pristalica Žutih prsluka na skup će doći simpatizeri radikalne ljevice, kao i građani koji se protive mjerama protiv epidemije koronavirusa. Među okupljenima će biti i vlasnici noćnih klubova i diskoteka čiji je rad ugrožen zbog sanitarnih mjera.

Demonstracije Žutih prsluka počele su u jesen 2018. godine u znak protesta zbog povećanja poreza na gorivo čime su, kako je ocijenjeno, kažnjeni najsiromašniji Francuzi.

Vremenom su se pretvorili u antivladine proteste u kojima je stradalo više demonstranata a stotine su povrijeđene. Prekinuti su zbog izbijanja pandemije koronavirusa.