Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Srbiji, tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o evropskoj perspekitvi Srbije i Zapadnog Balkana, dijalogu Beograda i Prištine i jačanju ekonomske saradnje dviju zemalja.

Makrona je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uprava kompanije “Vansi” koja rukovodi aerodromom.

Poslije otkrivanja table čime je označen početak modernizacije aerodroma Makronu će svečani doček uz državne i vojne počasti biti priredjen ispred Palate Srbija.

Makron će razgovarati prvo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslije čega će uslijediti ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata i plenarni sastanak dvije delagacije.

Najavljeno je da će dvije strane potpisati više od 20 sporazuma i memoranduma od kojih je pet o vojnoj saradnji i naoružanju, a jedan o carinskoj saradnji.

Makron i Vučić će kasnije poslijepodne položiti vijence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. i na spomenik Milunki Savić, koja je poslije Prvog svjetskog rata dobila niz odlikovanja, među kojima i francuski Orden Legije časti.

Poslije toga će dva predsjednika učestvovati na ceremoniji polaganja vijenca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim građanima.

Foto: Anadolu Agency (AA)

Za utorak, drugi dan posjete, planiran je razgovor predsjednika Makrona i Vučića sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).Makron je prvi predsjednik Francuske koji je došao u posjetu Srbiji poslije Žaka Širaka, 2001. godine.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je da Makronova posjeta predstavlja “znak intersovanja Francuske za Srbiju, kao njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan”, dok su francuski mediji ocijenili da Makron dolazi u Beograd da “ponovo učvrsti oslabljene odnose” sa Srbijom.

IZVOR: BETA