Šef stručnog štaba engleskog premijerligaša Chelseaja Frank Lampard izjavio je da bi medicinsko osoblje trebalo imati prednost u odnosu na fudbalere kada je riječ o testiranju na koronavirus u jeku pandemije COVID-19.

U Engleskoj se raspravlja o pripremama za nastavak Premier lige koja je obustavljena zbog pandemije, a najavljeno je da će svi fudbaleri prije povratka na treninge biti testirani na koronavirus.

Trener londonskih “plavaca” Lampard je za britanske medije kazao kako se o tom testiranju treba dobro razmisliti.

“Ne znam koliki je broj testova koji su izvršeni za medicinsko osoblje Nacionalnog zdravstvenog sistema koji mjesecima vode nevjerovatnu borbu s pandemijom. Smatram da nije ispravno da se fudbaleri testiraju prije medicinskih radnika koji su na prvim frontovima borbe protiv virusa. Nadam se da tako ne mislim samo ja”, kazao je Lampard.

Ističući kako u svijetu postoji želja da se nastave fudbalska takmičenja, Lampard je kazao da je fudbal timska igra s direktnim fizičkim kontaktom i da su zdravlje fudbalera i osoblja izuzetno važni.

“Svima nam nedostaje fudbal, ali kako ćemo se vratiti na terene bez izlaganja fudbalera riziku. Moramo se suočiti s tom stvarnošću i biti realni”, poručio je Lampard.

Premier liga u Engleskoj je obustavljena 13. marta, a još uvijek nije poznato kada bi se mogle nastaviti utakmice.