Britanija je danas ušla u drugi krug razgovora o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, s upozorenjem Evropskoj uniji da pojačava pripreme za napuštanje bloka bez sporazuma, dok se obje strane prepiru oko pravila pod kojim bi se odvijala trgovina vrijedna skoro trilion (hiljadu milijardi) dolara.

Britanija je napustila EU 31. januara, ali su razgovori o novim odredbama trgovine između dvije strane ostvarili slab napredak dok vrijeme ističe za oktobarski rok o novom trgovinskom sporazumu i okončanju prelaznog perioda trgovinskih aranžmana do kraja decembra.

Dok diplomati pokušavaju dokučiti da li je britanski premijer Boris Johnson nervozan zbog burne završnice četverogodišnje sage o Brexitu, njegov glavni pregovarač ponovo je izjavio da je Britanija spremna na scenarij bez sporazuma.

Takva mogućnost uznemirila je poslovnu zajednicu i oslabila je vrijednost britanske funte na valutnim tržištima.

“Sada već ulazimo u šest mjeseci razgovora i ne možemo sebi priuštiti da se nadmećemo na dobro istrošenom terenu. Potrebno nam je da uvidimo više realizma od EU prema našem statusu kao nezavisne zemlje”, navodi u izjavi za javnost David Frost, šef britanskog pregovaračkog tima za Brexit, prenosi Reuters.

“Ukoliko oni to ne mogu učiniti u veoma limitiranom vremenu koje nam je preostalo, mi ćemo u tom slučaju trgovati s EU pod odredbama poput onih koje Unija ima s Australijom i pojačat ćemo naše pripreme za odlazak do kraja godine”, kazao je Frost.