Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i EUFOR-a održali su vježbu helikopterskog spašavanja potencijalnih žrtava minske ili neke druge nesreće. Obuka je izvedena u kampu Butmir, a vježba na lokaciji Uževice i Sedam vrela u rejonu Nahoreva kod Sarajeva u blizini vodopada Skakavac.

Cilj vježbe bio je prezentacija mogućnosti učesnika i provjera njihovih sposobnosti i opremljenosti, ali i saradnja i zajedničko djelovanje na terenu.

Organizatori obuke i vježbe su EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET) Medicinske evakuacije (Medevac) i FUCZ.

Prvi dio obuke obuhvatao je teorijski dio koji se sastojao od upoznavanja s opremom, helikopterom i vitlom, sigurnosnim procedurama i tehničkim postupcima, dok je u drugom dijelu obuka obuhvatala praktični dio u kome su pripadnici FUCZ-a radili podizanje i spuštanje vitlom na helikopteru u letu.

Vježba je imala tri scenarija, a uključila je spašavanje alpiniste iz stijene vitlom, evakuaciju unesrećenog sa nepristupačnog terena vitlom, dopremanje petočlanog tima na lokaciju, izvlačenje žrtve minske nesreće i njen transport helikopterom.

Za vježbu je korišten EUFOR-ov helikopter “Agusta Bell 212”, a obuku je uspješno završilo 12 pripadnika FUCZ-a.

Akcenat vježbe je bio na uvježbavanju i usaglašavanju procedura FUCZ i vazduhoplovnih snaga EUFOR-a (Austrijskog vazduhoplovstva), koje zračnim putem daje medicinsku podršku (MEDEVAC) u EUFOR-u, kako bi se u slučaju bilo kakvih sličnih minskih nesreća na nepristupačnom terenu moglo zajednički i u što kraćem vremenu odgovoriti i što prije spasiti uneserećenog.

Namjera te vježbe bila je da se pokaže šta se sve može desiti ljudima kada sebe dovedu u opasnost, poput slučaja alpiniste koji se zaglavi u stijenama ili kod neke druge opasne situacije kao što je izvlačenje žrtve minske nesreće.

Obukom i vježbom, koja je ocijenjena veoma uspješnom, sigurnost na planinskim područjima u Bosni i Hercegovini bit će znatno poboljšana, kako za bh. građane, tako i za turiste koji sve više posjećuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUCZ.

Izvor: FENA