Federalna uprava policije apelovala je na građane u Federaciji BiH da poštuju sve mjere i preporuke nadležnih kriznih štabova, s obzirom na to da je pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom.

Iz Federalne uprave policije saopšteno je da se samo na takav način može uticati na stabilizaciju situacije.

“Posebno apelujemo na građane Kantona Sarajevo, gdje je situacija možda i najteža, da poštuju odluku kantonalne Vlade donesenu na osnovu preporuka Kriznog štaba Kantona, a koja se odnosi na mjeru o dvodnevnom lokdaunu, koja je počela u petak, 12. marta, u 20.00 sati a završiće u ponedjeljak, 15. marta, u 7.00 sati”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da je evidentno je da građani Kantona Sarajevo zbog ove odluke Vlade Kantona, borave i planiraju boravak van Kantona, na obližnjim izletištima, planinama ili pak u drugim gradovima s obzirom da ova mjera nije na snazi u drugim kantonima FBiH i Republike Srpske, a što može znatno uticati na brže širenje zaraze i još nepovoljniju epidemiološku sliku.

“Ovim putem molimo sve građane da imaju strpljenja, te da poštuju mjere i preporuke u pogledu smanjenja socijalnih kontakta, ograničenog kretanja, okupljanja, držanja propisane distance, nošenja zaštitne maske”, napominje se u saopštenju.

Federalna uprava policije će, kako se navodi, u saradnji sa drugim nadležnim policijskim agencijama i nadležnim organima u FBiH, a u slučaju potrebe preduzeti zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti.