Pripadnici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili su jučer pretres na pet lokacija na području Ilijaša i Breze te uhapsili tri lica iz Sarajeva čiji su inicijali E.S. (29), S.D. (44) i DŽ.K. (41), zbog sumnje da su prevarom i prijetnjom od vlasnika firme iz Kaknja prisvojili građevinske mašine vrijedne 82.400 KM.

Jedno lice je nedostupno policijskim organima, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Ova lica osumnjičena su da su u periodu od januara do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, prevarom i prijetnjom, prisvojila od vlasnika firme iz Kaknja građevinske mašine vrijednosti od oko 82.400 KM.

Mašine su prisvojene na način da su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, sa uračunatim PDV-om, prema kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste mašine potom prodali trećim licima sa područja Federacije BiH i Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade, uhapšena lica su u zakonskom roku predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Akcija kodnog naziva “Blic” sprovedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te uz angažman Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije.