Stomatološke ordinacije u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo su otvorene za pacijente. Nova pravila i procedure koje regulišu njihov rad neznatno se razlikuju od onih koje su primjenjivane prije izbijanja pandemije.

Nakon gotovo dva mjeseca pauze doktorica stomatologije Mirela Gagula danas je u svojoj ordinaciji primila prve pacijente. Već od jutra njezin telefon neprestano zvoni, dok brojni građani pokušavaju rezervisati prvi slobodan termin.

Dr. MIRELA GAGULA, specijalista stomatološke protetike

“Prvo nastojimo naručivati pacijente kojima je početa neka terapija ili liječenje. Dosta je i pacijenata koji su možda i trpili bol. Nastojimo da ispunimo termine”, rekla je Gagula.

S obzirom na to da su stomatolozi i prije pandemije korona virusa primjenjivali brojne zaštitne mjere prilikom rada sa pacijentima, nova pravila i procedure donose tek neznatne promjene u hjihovom svakodnevnom radu.

“Što se tiče dodatne opreme, mi smo i prije imali i maske i rukavice i svu zaštitinu opremu. Zbog toga, napominjem, nam nije trebalo toliko dugo vremena da budemo pod zabranom”, istakla je Gagula.

Otvaranje stomatoloških ordinacija samo je jedna u nizu novih mjera kojima se ublažavaju višemjesečne zabrane i ograničenja. Za oralno zdravlje od danas više ne moramo brinuti, što je još jedan važan korak prema očuvanju onog najvažnijeg, mentalnog zdravlja.