Udruženje građana KUD “Tolan” Pazarić planira da na prostoru Kahrimana u okolini Pazarića u okruženju netaknute prirode realizira projekat “Umjetnost u prirodi”.

Ideja o realizaciji kolonije i izložbi “Umjetnost u prirodi”, objašnjava za Fenu projekt menadžer Ado Adnan Hadžić, inspirisana je željom za očuvanjem tradicije prostora općine Hadžići, na kojoj se nalazila najstarija kolonija na ovim prostorima.

“Koloniju iz 1919. godine je osnovao veliki hrvatski slikar Vladimir Becić koji se nastanio u Blažuju, a njemu su se pridružile kolege Vilko Šeferov i Karlo Mijić, da bi slikali zajedno sve do 1923. godine kada kolonija prestaje sa radom. Blažuj je bio samo boravišna lokacija, a slikari su u potrazi za motivima preko Pazarića, Konjica stizali i do drugih područja”, kaže Hadžić.

Tradiciju su održavali članovi Udruženja hadžićkih umjetnika “Kvartet” Đuro Fišer, Kemo Boloban, Ines Avdić i Jusuf Avdić sa vlasnikom prostora, takođe likovnim umjetnikom Šerifom Mešanovićem, organizujući kolonije “Tolan 2006” i “Tolan 2007”.

KUD “Tolan” ima ambiciju da u periodu august-oktobar (i duže zavisno od vremenskih prilika) organizuje izložbe na otvorenom prostoru uklopljene u predivni prirodni ambijent.

Kako je planirano, prva izložba bi trebala biti otvorena u augustu, ali još nije preciziran datum.

Izlagačku aktivnost ove svojevrsne Galerije u prirodi započet će prvo hadžički umjetnici, članovi Udruženja “Kvartet” te učesnici kolonija 2006. i 2007. godine.

Nakon te izložbe u ciklusima od 14 dana bit će organizovane izložbe radova afirmisanih i mladih bh. umjetnika.

Spremnost da izlažu u okviru projekta “Umjetnost u prorodi” su već potvrdili Adin Hebib, Đuro Fišer, Lejla Ćehajić, Rebeka Abdagić, Midhat Mitke Oruć, Jaca Sokolović-Begić te mnogi drugi likovni umjetnici. Iz drugih sfera umjetnosti bit će organizovane i izložbe fotografija poznatih bh. fotografa kao što su Milomir Kovačević Strašni, Damir Šagolj i mnogi još neafirmisani fotografi. Dogovorena je i izložba radova završne godine sudenata Akademije likovnih umjetnosti sa odsjeka grafičkog dizajna.

Hadžić također ističe da će organizacije ovih izložbi biti u skadu sa svim epidemiološkim pravilima jer je riječ o izložbama na otvorenom sa dovoljno prostora za držanje preporučene distance.

U okviru projekta “Umjetnost u prirodi” bit će organizovani kursevi slikanja, fotografije, kiparstva i ostalih umjetnosti, a svi izlagači na izložbama će sa polaznicima kurseva održati jednodnevnu radionicu.

Na otvaranju izložbi će biti upriličen adekvatan muzički, plesni ili scenski performans u saradnji sa afirmisanim umjetnicima iz tih oblasti.