Ovo je godina u kojoj se u svijetu obilježava sedam stotina godina od smrti Dantea Aligijerija, jednog od najznačajnijih italijanskih pjesnika kasnog Srednjeg vijeka. Tim povodom, umjetnička galerija Ufici u Firenci, omogućila je putem interneta prikazivanje 88 veoma rijetkih crteža Danteovog remek-djela “Božanska komedija”.

Virtuelna emisija slika visoke rezolucije radova renesansnog umjetnika iz 16. stoljeća Federika Zukarija sada je dostupna besplatno i za svakoga. Crteži ilustriraju kapitalno izdanje jednog od najvećih djela svjetske književnosti: Danteovu “Božansku komediju”. Epski spjev u tri dijela, u kojem se svaki dio sastoji od 33 pjevanja, priča je o putovanju hodočasnika kroz krugove zagrobnog svijeta: Pakao, Čistilište i Raj.

“Danas, početkom godine u kojoj se obilježava 700. godišnjica smrti Dantea Aligijerija, galerija Ufici objavljuje na mreži ovo ogromno blago, odnosno 88 ilustracija Danteove “Božanske komedije” Federika Zukarija, renesansnog umjetnika iz 16. vijeka, koje su javnosti prikazane samo dva puta”, kazao je direktor galerije Ufici Ejke Diter Šmit.

Direktor galerije Ufici smatra da će izloženi crteži poslužiti kao inspiracija za sve ljubitelje i istraživače Danteovog djela.

“Onaj ko je zainteresovan za proučavanje Dantea sa ovim pratećim slikama ili za sprovođenje naučnih istraživanja, ima ogromne resurse u svojim rukama. Svatko tko voli biti nadahnut Danteovom potragom za znanjem i vrlinom, mogao bi samo uzeti ove crteže kao inspiraciju, prelistati našu veb stranicu i uzeti nešto od toga u vlastiti život”, poručio je Šmit.

Prije stavljanja na internet, crteži su samo dva puta bili izloženi javnosti, i to u strogoj selekciji zbog njihove osjetljivosti – u Firenci 1865. godine povodom 600 godina od Danteovog rođenja i ujedinjenja Italije, te radi specijalne izložbe o Danteu u Abrucu 1993. godine.