U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (RS) danas počinje trodnevni “Gaming Nights@MSURS” za ljubitelje video-igara. U terminu od 18.00 do 22.00 časa, Muzej će postati mjesto susreta mlađih i starijih generacija – offline i online svijeta.

Kroz kreativne i edukativne aktivnosti, navode iz Muzeja savremene umjetnosti, dodatno će se učvrstiti veza između umjetnosti i gejminga u okviru pratećeg programa izložbe “Games&Politics/Igre i Politika”, koja je rezultat saradnje Gete instituta i Centra za umjetnost i medije ZKM.

Prvi današnji događaj nazvan je “Jam It” i rezervisan je za jednu od najpopularnijih igara današnjice – Fortnite.

Pod vođstvom mentora iz Kuvo TV ekipe, učesnici će se upoznati sa “sandbox” modom u igri, a tema samog Jam-a će biti društveno aktuelna: dizajn mosta u Fortnitu. Najbolje i najkreativnije gejmere koji će sa mentorima “graditi” most, očekuju i zanimljive nagrade.

U četvrtak naveče bit će organizovan “Test It” u okviru kojeg će posjetioci testirati najinteresantnije video-igre. U petak će biti održan “Share It” – završni događaj za najmlađe ljubitelje video-igara, koji će moći igrati jednu od najrasprostranjenijih i najuspješnijih video-igara ikada – popularni Minecraft.

Nakon toga će biti upriličena panel diskusija: “Gejming- umjetnost, zabava ili nova industrija?”.