Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH dobili smo informaciju zbog čega se donacija od 40 respiratora i medicinske opreme iz UAE i dalje nalazi na sarajevskom aerodromu.

Problem je što je ovlašteni špediter podnio carinsku prijavu gdje je samo stavio ukupnu vrijednost donacije, potvrđeno je za BHRT iz UIO BiH.

Kako je riječ o carinskom postupku gdje se svaka vrsta robe mora svstatii pojedinačno prema Carinskoj tarifi BiH, nadležna carinska ispostava Aerodrom Sarajevo je zatražila da se izvrši naimenovanje roba prema Carinskoj tarifi BiH i pojedinačno prikaže vrijednost svake stavke robe koja je predmet ove donacije. Čim to bude urađeno i dostavljeno carinska procedura će biti okončana, jer je pribavljena i dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, postoji sva ostala neophodna dokumentacija i krajnji korisnici ove opreme, čime su ispunjeni uslovi za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u skladu sa važeom odlukom Savjeta ministara BiH, kazao je Ratko Kovačević načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju.

Podsjetimo na Aerodrom Sarajevo 27. maja stigao je avion sa humanitarnom pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Riječ je o veoma vrijednoj pomoći u kojoj se, između ostalog, nalazi 40 respiratora, te 100.000 testova na koronavirus.