Izvještaj iz Evropske unije koji je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Zatler uručio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokazuje da je Bosna i Hercegovina bez napretka u mnogim oblastima.

Jedanaest mjeseci propusta zbog blokade instiucija, nedonošenja zakona i nerada Vijeća ministara, a onda prestalih pola godine, tek manji pomak. Dovoljan alarm ili ne, postavlja se pitanje, hoće li bh. političari ubrzati ovaj proces?

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Ideja je da se sačini jedna izjava, proklamacija Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja će pozvati sve institucije da bez odlaganja i u kontinuitetu svakodnevno rade na realizaciji ovih preporuka, kako ne bi propustili šansu da na ljeto iduće godine imamo kandidatiski satatus”, rekao je Džaferović.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH

“Trebat će ozbiljan politički razgovor o mnogim temama. U 14 mišljenja je i udaljavanje sudija Ustavnoga suda stranaca, kao i visokog predstavnika i ako se oko toga dogovorimo, mislim da možemo ići brzo.Teško će biti doći do ustavnih promjena”, kazao je Dodik.

Trnovit je put do zvijezda reklo bi se, pa i onih evropskih, a bh. političarima, po svemu sudeći trnovito je 14 prioriteta. Iz Evropske unije, saglasni, potrebna je pojačana dinamika.

JOHANN SATTLER, šef Delegacije EU u BiH

“Jedanaaest mjeseci je ova zemlja bila blokirana – neformiranje vlasti, blokade u radu zakonodavnih tijela. Evo ni dan danas još nemamo Vladu Federacije. Ovaj izvještajni period, njegov značajan dio je izgubljen. Proteklih pet mjeseci vidimo da se stvari mogu brzo dešavati, tu je Mostar ,tu je reforma javne uprave, kao i strateške okvire”, objasnio je Sattler.

S druge strane naši sagovornici smatraju da se radi o najkritičnijem izvještaju i vidnom zastoju u posljednjih nekoliko godina.

MLADEN IVANIĆ, bivši član Predsjedništva BiH

“Nije bilo niti jednog pomaka, ni u pravosuđu, ni u afimaciji slobode govora, ni u brobi protiv korupcije, ni u ekonomskim reformama i ovo je, kako se meni prema prvom čitanju čini, najkritičniji izvještaj kojeg je Bosna i Hercegovina dobila u posljednje vrijeme”, istakao je Ivanić.

AUGUSTIN PALOKAJ, novinar

“Napredak je ograničen i nema napretka u bavljenju prioritetima koje je identificirala Evropska komisija. Imam dojam da se ni nama ne zuri sa reformama ,ali ni evropskoj uniji sa proširenjem”, rekao je Palokaj.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ponovo putuju u Brisel kako bi se sastali sa evropskim zvaničnicima u petak, što bi trebalo biti i dodatni motiv evropskom putu Bosne i Hercegovine.