Četvrtu zimu Bosna i Hercegovina ima problem sa migrantskom krizom. Nakon svega što se prethodnih dana dešavalo na Lipi, situacija je bolja. Migranti više ne spavaju pod otvorenim nebom. Imaju grijanje i krevete u šatorima. Za razliku od njih, još uvijek ima mnogo migranata koji spavaju po šumama. Jednu takvu priču snimili smo u jednom od divljih kampova u Velikoj Kladuši.

Ljetos je u divljem kampu u Velikoj Kladuši bilo nekoliko stotina migranata, a danas ovdje živi grupa od četrdesetak migranata iz Bangladeša. Mađu njima i Šahin, mladi političar i lider nacionalne partije Bangladeša. Ovdje je već nekoliko mjeseci, a iz svoje domovine je pobjegao jer je zbog svojih političkih stavova četiri puta bio hapšen.

ŠAHIN, migrant iz Bangladeša

“Želimo u Evropu zato što je u mojoj zemlji politička situacija vrlo loša. Vlasti ubijaju sve opozicione lidere. Posljednji izbori u decembru 2018. su bili lažirani. Aktuelna vlada je opet dobila vlast i opet su počeli ubijati. Vrlo je loša situacija. Ja sam imao 15 lažnih slučajeva na sudu. Ja sam bio politički lider Nacionalne partije Bangladeš”.

AHMED, migrant iz Bangladeša

“Ovdje živim već 4 mjeseca. Situacija ovdje nije bila toliko loša dok nije došla zima. Kiša, snijeg. Kada je prvi snijeg pao, svi smo krenuli u kamp Lipa, onda su nam rekli da se Lipa zatvara. Onda smo vidjeli da je kamp zapaljen i vratili smo se ovdje. Ovdje je sada jako loša situacija za nas”.

Brigu o migrantima ovdje najviše vode mještani. Donose im vodu, hranu, odjeću i obuću. Takođe, ovaj kamp svako jutro obilaze i uposlenici IOM-a. I migranti pričaju o velikim novčanim iznosima koji su stigli u našu zemlju, a koji su usmjereni na rješavanje migrantske krize. Pitaju se i oni na šta je toliki novac potrošen kada oni moraju spavati u šumama. O novcu za migrante je bilo govora i na sjednici operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području USK. USK je za migrantsku krizu dobio 4 miliona maraka iz budžeta Federacije BiH.

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutarnjih poslova USK

“1,5 miliona je rezervisano za MUP. 800 hiljada smo potrošili na nabavku specijalističke opreme. 560 hiljada za projekat Bihać siguran grad. 70 hiljada za prevozna sredstva i ostatak od 20 hiljada KM za jedinicu za specijalističku podršku”.

I dok se još uvijek čeka zvanični dokument o tome gdje su međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini potrošile oko 90 miliona evra za migrantsku krizu, Krajišnici iste slike gledaju već četvrtu zimu. Svi ovi migranti su više puta pokušavali preći granicu sa Republikom Hrvatskom i nastaviti svoje putovanje prema EU, međutim, svaki put bi ih hrvatska policija vratila. Kako kažu migranti, policija im je oduzela mobitele. Već mjesecima se nisu čuli sa svojom porodicom, a da nisu u toku dešavanja u svijetu govori i to da su tek danas saznali za vijest o smrti jednog od najvećih fudbalera u istoriji Dijega Armanda Maradone.