Nakon evidentne zloupotrebe ličnih podataka građana koji su se neopravdano našli na spisku glasača putem pošte, političari imaju mnogo prijedloga kako taj problem treba biti riješen – od ukidanja glasanja poštom, do mogućnosti glasanja samo u Bosni i Hercegovini. Iz Centralne izborne komisije BiH stigao je odgovor da je Izborni zakon jasan, te da je odgovornost upravo na političarima da mijenjaju zakon.

Skandalozno. Nečuveno. Udar na legitimitet izbora. Ovako najčešće glase političke reakcije na zloupotrebu ličnih podataka hiljada građana koji su se, bez svoje volje, našli na spisku za glasanje putem pošte. Od izjave da svi politički akteri izbora kradu glasove, što je svojevremeno izrekao premijer Republike Srpske stigli smo do opšteg čuđenja razmjerima zloupotrebe biračkih spiskova za glasanje iz inostranstva. Uslijedili su i prijedlozi za ukidanje glasanja poštom.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

Glasanje putem pošte je zloupotreba. Zamislie propis u kom se kaže da se identitet dokazuje kopijom lične karte i onda mangupi pokupe kopije LK ovdje u nekoj opštini ili negdje i odnesu u inostranstvo i prijave ljude koji nemaju pojma i ne žive na tom prostoru i sad im treba dati da je to legitimno glasačko tijelo. To je samo špekulacija. Mi smo protiv toga.

Reakcije su uslijedile nakon što je Centralna izborna komisija prvi put nakratko objavila izvod iz Centralnog biračkog spiska i velikog broja žalbi, čak i kandidata sa stranačkih listi koji su se našli na spisku.

IGOR CRNADAK, PDP

Ja da lično odlučujem ja bih ovoliki nivo manipulacija riješio na način da može da se glasa samo u DKP-ovima, gdje lično može čovjek da glasa. Jer ovo će biti vrlo teško iskontrolisati do kraja. Ali sumnjam da postoji mogućnost za tako nešto, jer postoje ljudi koji zaista su napolju i žive tamo i teško je oduzimati pravo i mogućnost da glasa.

Promjena koju predlažu političari je u njihovim rukama, jer podrazumijeva izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ovo je u najkraćem odgovor iz Centralne izborne komisije.

„Glasanje birača izvan BiH regulisano je Izbornim zakonom BiH i predviđena je mogućnost glasanja u DKPu ili putem pošte, a što se ostavlja na volju birača. Tako da promjena načina glasanja birača izvan BiH podrazumijeva intervencije u zakonu odnosno izmjene Izbornog zakona BiH, što nije u nadležnosti CIK BiH nego Parlamentarne skupštine BiH, u kojima djeluju poslanici i delegati političkih stranaka.“

Da nije moguće ove stvari rješavati preko koljena, smatraju i u Transparency Internationalu. Problem nije od juče, ali su sada poznati razmjeri zloupotreba, kaže izvršna direktorica Ivana Korajlić. Podsjeća da odavno traje polemika da li uopšte dozvoliti glasanje ljudima koji nemaju mjesto prebivališta u našoj zemlji, posebno kada je riječ o lokalnim izborima.

IVANA KORAJLIĆ, Transparency International BiH

To se mora sistemski riješiti izmjenama Izbornog zakona ili ,ukoliko ne idemo na priču da se onemogućuje glasanje, da se onda pooštre procedure vezano za dokazivanje prebivališta, jer ovo sada što imamo, ovakva procedura je zapravo i omogućila sve te zloupotrebe.

Vrijeme nakon lokalnih izbora, uvjerena je Korajlićeva, je pravo vrijeme da Izborni zakon bude mijenjan i u drugim segmentima i da konačno započne proces do sada blokiran političkim nadmudrivanjima, koja su dovela do jačanja kontrole političkih stranaka nad izbornim procesom.