Proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa trebalo bi da se završi u srijedu glasanjem u Senatu o optužbama koje su protiv njega podignute, prenijelo je sinoć više američkih medija pozivajući se na izvore u Senatu.

Sa 51 glasom prema 49, članovi Senata glasali su sinoć protiv predloga demokrata da se pozovu novi svjedoci i razmatraju novi dokumenti na suđenju predsjedniku Donaldu Trampu. Od republikanskih senatora, zahtjev da se pozovu novi svedoci podržali su samo Suzan Kolins i Mit Romni, prenosi Glas Amerike. To je bilo nedovoljno da predlog demokrata prođe.

Pošto je odbio prijedlog demokrata viši dom američkog Kongresa nastaviće suđenje u ponedjeljak sa dva dana iznošenja argumenata i rasprava, naveli su senatori.

Konačno glasanje o optužbama o zloupotrebi vlasti i opstrukciji rada Kongresa biće u srijedu, rekli su senatori, a s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu od 100 članova, gotovo je sigurno da će predsednik SAD biti oslobođen optužbi i da će ostati u Bijeloj kući.

To će, kako se očekuje, biti velika pobjeda za Trampa da se završi brzo ovaj vrlo politizovan proces opoziva u sred izborne godine, i kada treba da se punom snagom priprema za izbor na drugi predsednički mandat.

Ovaj tek treći proces opoziva predsjednika u američkoj istoriji, prvi koji se odvija bez saslušavanja svjedoka u Senatu, biće završen za oko tri nedjelje.

Demokrate su tražile da se sasluša više predsjednikovih saradnika, čije iskaze je blokirala Bijela kuća za vrijeme razmatranja slučaja u donjem, Predstavničkom domu. Posebno su željeli da se čuje bivši Trampov savjetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji je u novoj knjizi, čiji dijelovi su procurjeli u javnost, iznio detalje koji bi mogli da idu u prilog optužbe.

Bijela kuća se protivi objavljivanju knjige, jer, kako navodi, u njoj ima poverljivih informacija koje mogu da ugroze nacionalnu bezbijednost.

Šef demokratske manjine u Senatu Čak Šumer ocijenio je da je velika tragedija što se neće zvati svjedoci i dodao da će se Amerikanci sjećati dana kada se “Senat okrenuo od istine”.