Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci je poručio da, kako je rekao, ozbiljno sumnja da je jučer odobrena vakcina protiv koronavirusa u Rusiji sigurna i učinkovita.

“Nadam se da će Rusi definitivno dokazati da je vakcina sigurna i efikasna. Ozbiljno sumnjam da je tako”, kazao je Fauci u izjavi za televiziju ABC News.

Podsjetio je da postoji razlika kada neko ima vakcinu i toga da je ona sigurna i efikasna.

“Imamo mnogo vakcina. Ako želimo da povrijedimo ljude ili da im damo nešto što ne funkcioniše, onda bismo im vakcine mogli početi davati već sljedeće sedmice. Ali to ne želimo”, naglasio je ovaj epidemiolog.

Ukazao je američkoj javnosti na to da kada čuju informacije o razvoju vakcine u Rusiji ili Kini, da uvijek moraju znati da se u tim zemljama sigurnosni standardi razlikuju od onih u Sjedinjenim Američkim Državama. Rusija još nije objavila podatke o testiranju navedene vakcine na ljudima, prenosi CNN.

Nadležni u SAD-u su istakli da će vakcinu protiv koronavirusa dozvoliti za upotrebu samo ako njena učinkovitost bude minimalno 50 posto.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su saopćili da su u kontaktu s ruskim naučnicima i da željno očekuju da saznaju detalje o testiranju vakcine.

Podsjetili su da se širom svijeta trenutno razvija 28 vakcina protiv koronavirusa.