Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je danas da čvrsto vjeruje da je moguć trgovinski sporazum o Bregzitu i dodao da su ostala još dva sporna pitanja koja treba da budu riješena do Nove godine.

Barnije je rekao da su se devetomjesečni pregovori svodili na traženje rješenja o pravilima poštene konkurencije i ribarstvu, ne pominjući više pitanje pravnih mehanizama za rješavanje budućih sporova.

“Još nisu ispunjena dva uslova”, rekao je je Barnije novinarima po dolasku na sastanak s predstavnicima 27 članica EU koje treba da informiše o napretku u pregovorima sa Velikom Britanijom.

Očekuje se da će nastaviti pregovore sa britanskim kolegom Dejvidom Frostom kasnije danas.

“Dogovor je još moguć”, dodao je on.

Strane su i dalje udaljene od dogovora, ali su najavile da će se dodatno potruditi.

U nedjelju su britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećali da će “preći milju” kako bi sklopili trgovinski sporazum koji će spriječiti haos na graničnim prelazima 1. januara.

Barnije je spreman da prihvati britansku trgovinu bez carina i kvota, ali samo ako poštuju pravila i propise koji su jedinstveno tržište EU od skoro 500 miliona potrošača učinili tako uspješnim.

“Slobodna i fer konkurencija, pošteno i slobodno, ravnopravno i otvoreno, to ide zajedno”, rekao je Barnije.

Džonson je, međutim, kazao je da ne želi da britanski biznis bude podređen restrikcijama EU.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. januara biće preko noći uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Nova godina će donijeti velike promjene i ako dvije strane postignu sporazum, pošto će biti uvedene uobičajene provjere na granici EU i Velike Britanije.

Državljani EU više neće moći da žive i rade u Velikoj Britaniji bez vize, iako se to ne odnosi na više od tri miliona njih koji su sada u toj zemlji. Britanci više neće moći automatski da rade ili da se penzionišu u EU.