Odnosi NATO-a s Rusijom na najnižoj su razini od kraja Hladnog rata, a uspon Kine predstavlja sigurnosne izazove za Savez, izjavio je danas uoči početka sastanka na vrhu 30 država članica glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Naši odnosi s Rusijom bit će među središnjim temama samita. Odnosi su zbog agresivnih poteza Rusije na najnižoj točki od kraja Hladnog rata”, rekao je Stolenberg.

On je istaknuo da će NATO i dalje zadržati tzv. dvotračni pristup prema Rusiji. S jedne strane to znači jačati obrambene sposobnosti, a s druge ostaviti otvorena vrata za dijalog.

“Dijalog nije znak slabosti”, rekao je Stoltenberg.

Kina predstavlja izazov

Govoreći o Kini, Stoltenberg je rekao da njezin ekonomski, politički i vojni uspon predstavlja sigurnosne izazove, iako Kina nije neprijatelj.

“Znamo da Kina ne dijeli naše vrijednosti. Mi moramo zajedno, kao Savez odgovoriti. Kina nam se približava, masovno investira u Africi i u našu kritičnu infrastrukturu”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao kako s Kinom neće biti novog hladnog rata.

“Kina nije naš protivnik, neprijatelj. Neće biti novog hladnog rata s Kinom. Mi se moramo prilagoditi brojnim izazovima koje predstavlja Kina”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Čelnici 30 članica NATO-a danas će na samitu u Briselu donijeti odluke o reformama Saveza do 2030. godine, što uključuje prilagodbu izazovima poput destabilizacijskih aktivnosti Rusije, uspona Kine, terorističkih prijetnji, kibernetičkih napada i klimatskih promjena.