Toplo vrijeme koje je obilježilo početak februara, napravilo je problem poljoprivrednicima. Visoke temperature izmamile su na površinu glodare koji prave veliku štetu na usjevima. Najviše ih je na oranicama, a ima ih i u plastenicima.

Na imanju Ljube Maletića u semberskom selu Kojčinovac, glodari svake godine pričine štetu na pšenici, ali i djetelini. Iz tog razloga, deratizaciju redovno sprovodi na svom domaćinstvu.

“Ne možemo ih uništiti, ali se bar može spriječiti. Ako će 20 posto da uništi, nek uništi pet posto, 15 posto da se spriječi jer su ogromne štete”, kaže Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Kojčinovca.

Koliko su glodari štetni, najbolje pokazuje podatak da samo jedan par miševa u toku noći može da uništi nekoliko hiljada sjemenki.

“Nije uobičajeno da budu ovako visoke temperature i to ima negativan utjecaj. Proizvođači treba da obilaze svoje parcele i plastenike i da prate, ukoliko se nastavi ovim tempom, u plastenicima se može upotrijebiti neka zaštita”, kaže Gordana Gajić, agronom.

Deratizacija se u Semberiji obavlja dva puta godišnje, na proljeće i jesen, ali bi, s obzirom na brojnost glodara, ona trebalo da traje tokom cijele godine, smatraju stručnjaci.

Uz to, sadašnja izdvajanja za ove namjene su nedovoljna za postizanje boljih rezultata.

“Za jednu kvalitetnu deratizaciju površine kao što je Semberija, koja ima nekih 40 hiljada domaćinstava, 68 mjesnih zajednica, 120 hiljada stanovnika, to je najmanje oko 250 hiljada KM na godišnjem nivou”, kaže Vladimir Lazić, direktor preduzeća “Eko zaštita” Bijeljina.

Budžetska sredstva za deratizaciju, iako nedovoljna, ove godine su dodatno smanjena, a poljoprivrednici će sa glodarima morati da se bore samostalno do proljeća, kada će biti obavljena prva ovogodišnja deratizacija.

“To će biti vjerovatno april i maj, jesenja će biti od kraja avgusta i završiće se krajem oktobra. Ona bude u tom roku i traje mjesec do mjesec i pol dana, tako da je to jedan ozbiljan zahvat”, rekao je Lazić.

Imajući u vidu da bi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trebalo da bude od pet do deset glodara po domaćinstvu, deratizacija bi se morala obavljati svake godine.