Bh. glumica Maja Jurić osvojila je nagradu DIAMOND AWARD u kategoriji najbolja dramska glumica na New York Film Festivalu, za ulogu u filmu Te mračne noći/Those dark nights koji je autorski projekt Françoisa Lunela.

Maja Jurić, talentirana glumica iz Sarajeva, s trenutnom adresom u Zagrebu u svojoj dosadašnjoj karijeri odigrala je zapažene uloge kako u bh. tako i u stranim projektima.

Jurić je između ostalog radila u projektima kao što su film Divljaci, u hrvatskoj seriji Drugo ime ljubavi, te snimala film u Turskoj Secrets from the Past, također i u seriji Love, Lies and Records snimljenoj u produkciji BBC-a.

Redatelj filma François Lunel zapisao je da je Te mračne noći film o opsadi Sarajeva čije rane su još uvijek otvorene.

– U ovom filmu, prikazujem portret žene veoma pomiješanih i uzburkanih emocija. Odlučio sam snimiti film o ratu iz pozicije grada Sarajeva, bez direktnog prikazivanja konflikta, o posljedicama rata. stanovnici na Balkanu izgubili su svoje prijatelje, identitete, ali i svoje snove. Htio sam pokazati koliko je dubok trag ostavio taj gubitak nedužnosti kroz koji je Bosna i Hercegovina prošla – zapisao je redatelj filma.

Luonel je također zapisao da tijekom opsade Sarajeva, žene i muškarci su se držali za nešto što bi im omogućilo da osjećaj normalne svakodnevnice traje: snalaženje, pranje, grijanje kuće i briga o djeci, sve to bez vode i struje. To iskustvo “normalnog” u strašnom kaosu u središtu je filma.

Haška, koju tumači Maja Jurić, iako rstrgana i u mukama, pokušava sačuvati ljudskost. To je njena borba, koliko i trud da ostane živa.

Radnja filma događa se u opkoljenom Sarajevu, 1993. godine i govori o mladoj ženi Haški. Koja voli svog supruga Elvira, ali njena ljubav prema osmogodišnjem sinu Denisu je jača.

Otkako je počeo rat, Denis ima ključnu ulogu u njenom životu.

Haška pokušava učiniti svoj svakodnevni život iole normalnim, u jednom kontekstu ludila: opkoljenog grada koji je često granatiran, bez vode i struje.

Elvirova smrt na liniji, gdje je bio zapovjednik brigade, bacit će mračnu sjenu na tu prividnu normalnost.

Nakon što pronalazi ljubavnu poruku koju je on napisao, na kutiji cigareta, njen život se dramatično mijenja.

Odbija se suočiti s istinom i pokušava se svemu sama oduprijeti, ali na kraju odlučuje pobjeći.

Ipak, prate je sumnje i vraća se u Sarajevo. Mora otkriti istinu kako bi pronašla smisao svog života.

Autori filma Te mračne noći su François Lunel & Neven Samardžić.

Uloge mače: Maja Jurić, Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Nina Đogo, Maja Zećo, Emina Muftić, Boris Ler.

François Lunel je scenarist, redatelj i romanopisac. Rođen je u Parizu, a živi na relaciji između Sarajeva-BiH i Francuske. 1992, sa dvadeset godina, kao student kinematografije na Univerzitetu Paris VIII, dolazi u Sarajevo, gdje ostaje dvije godine.

Snimio je i dokumentarne filmove Born in Bosnia (1993.), Kulise Sarajeva (1996.) i Tlo u moru (1999.), te prvi dugormetražni film Mirni dani u Sarajevu.