U Sarajevu se danas održava sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj je razmatran novi Statut stranke. Trenutno je u toku pauza, a u nastavku rada članovi Glavnog odbora izjasniće se o predloženom nacrtu dokumenta.

Glavni Odbor danas je, izmešu ostalih, usvojio i sljedeće zaključke:

1. Poziva se SNSD da prestane sa opstrukcijama Parlamentarne skupštine BiH i napominje da neusvajanje dokumenata Vijeća ministara predstavlja zastoj;

2. Od Zorana Tegeltije, mandatara SNSD-a za predsjedavajućeg Vineća ministara BiH, SDA traži da što prije predstavi plan rada tog tijela Predsjedništvu BiH;

3. Glavni Odbor SDA od HDZ-a BiH traži da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH;

4. SDA podržava demarkaciju granice sa Srbijom;

5. Zaključeno je da je stav Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o zaključku Predsjedništva BiH o ponovnom pokretanju spora oko Pelješkog mosta neutemeljen i štetan po interese građana BiH.

Izmjene statuta donose značajne promjene, najavljuje Izetbegović

Ukoliko bude usvojen, novi Statut će donijeti važne izmjene u strukturi, organizovanju i vođenju SDA, što je potvrdio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ranije je Predsjedništvo stranke utvrdilo Nacrt Statuta, ali i prijedlog Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta. O tim prijedlozima danas će se očitovati članovi Glavnog odbora, a kasnije i delegati Kongresa SDA koji je planiran za septembar.

Kako je ranije navedeno, na dnevnom redu sjednice je, između ostalog, aktuelna politička situacija u BiH i informacija o implementaciji izbornih rezultata.