Danas se obilježava 29. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i 16 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odali su počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH i položili cvijeće na Šehidskom mezarju “Kovači“.

Na ovom i drugim mjestima danas ćemo se, naveo je Džaferović, sjetiti i odati poštovanje onima koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo. Oni su dali svoje živote za cjelovitu i nezavisnu BiH i za našu slobodu.

Foto: Samır Jordamovıc – Anadolu Agency

“Svi oni koji danas pokušavaju da atakuju na BiH moraju znati da je nezavisna i cjelovita BiH naša sloboda i mi ćemo se za svoju slobodu boriti. Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH i koji volimo i cijenimo svoju domovinu”, istakao je Džaferović.

BiH je, kako je dodao, sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije, zahvaljujući Armiji RBiH čija se godišnjica danas obilježava. On je pozvao sve retrogradne snage da, kako je rekao, konačno nešto nauče iz prošlosti.

“Bosni i Hercegovini ništa neće moći uraditi sve dok je nas koji volimo, cijenimo i poštujemo BiH. Neka vode računa o svojim državama i teritorijalnom integritetu svojih država. U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata, masovni zločini i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid, masovni zločini i da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski, to jednostavno ne može proći, to je barbarski i toga moraju biti svjesni svi”, rekao je Džaferović.

Komšić je također izrazio čestitku povodom 29. godišnjice osnivanja Armije RBiH.

“Možda to danas izgleda tako, ali nismo mi to uzalud radili i nisu ovi ljudi koji su ovdje pokopani poginuli uzalud. Na nama je obaveza da ih se sjećamo, čuvamo i ne damo da se upropasti ono za šta su poginuli”, rekao je Komšić.

Cvijeće na Šehidsko spomen-mezarje „Kovači“, između ostalih, položili su i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sekretar ministarstva Muhamed Smajić, komadant 2. pješadijskog puka brigadir Kasim Mešić i brigadir Rusmir Mrković, koji su predvodili delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Odavanje počasti upriličeno je uz prisustvo vojnih dužnosnika, predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, grada, općina i predstavnika boračkih organizacija, shodno epidemiološkim mjerama.

U okviru obilježavanja Dana Armije RBiH odavanje počasti bit će upriličeno i na Gradskom mezarju/groblju “Stadion“ Koševo.

Armija RBiH formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH) i dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH), a brojala je više od dvjesto hiljada vojnika.

Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet. Kasnije su zajedno sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) prerasle u Vojsku Federacije BiH, a potom, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tekovine Armije RBiH baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OSBiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma Armije RBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i ostalim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta Armije RBiH.