Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković obavijestila je danas Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija da su prihvaćene sugestije i prijedlozi koje je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uputila na nacrt zakona o kulturnom nasljeđu, a sa ciljem poboljšanja i unapređenja teksta ovog zakona.

Gojkovićeva je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primjedbe i sugestije ne nalazi u fazi Prijedloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Srbije, niti pred parlamentom, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Ona je ukazala da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih prijedloga šire javnosti, a sa ciljem poboljšanja teksta budućeg Prijedloga zakona.

Gojkovićeva je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasljeđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmjereni su na zaštitu kulturnog nasljeđa, koje se nalazi na teritoriji srpske Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

Ona je izrazila uvjerenje da će se i u budućnosti, kao i sada, putem čvrste saradnje doći do najboljih rješenja za budući Prijedlog zakona o kulturnom nasljeđu.

Ona je ocijenila da će ovaj zakon, nakon usvajanja prijedloga i sugestija, doprinijeti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasljeđa Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i SPC da se sačuva kulturno nasljeđe Srbije i naroda za buduće generacije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prethodno je u dopisu zatražio od ministra kulture i informisanja Srbije Maje Gojković da odgodi do daljeg donošenje zakona o kulturnom nasljeđu, jer se u njemu ne pominje Kosovo i Metohija i jer bi ovim zakonom Crkvi bila uskraćena osnovna vlasnička prava.