Bivši golman Muškog rukometnog kluba (MRK) Goražde Haris Pleh nakon dvije sezone odigrane u Portugalu, svoju rukometnu karijeru nastavit će u Premijer ligi Španije, jednoj od tri najjače u svijetu.

Pleh je potpisao ugovor sa španskim klubom Balonmano Nava, čime je kaže ispunjen njegov san, nakon sedam godina internacionalne karijere.

“Internacionalna karijera počela je sa mojih 18 godina potpisom za grčki AEK gdje sam proveo dvije prelijepe godine, zatim slijede potpisi za finski HIFK i turski MYK-a s kojima baš, iskreno, nisam imao neka lijepa iskustva. Sve je uzlaznom putanjom za mene krenulo potpisom za Pelister, veliki tim koji je zaista oživio moju karijeru i nakon toga definitivno najbolji potez je prelazak u Portugal i Sporting Horta!, rekao je Pleh za Fenu.

Navodi da je zahvaljujući te tri godine i dvije odlične sezone zaredom dobio veliki broj ponuda.

“Nisam mogao dozvoliti sebi grešku kao sa Finskom i Turskom tako da definitivno, Nava je po mom i mišljenju mog menadžera najbolji izbor, a sam način na koji su željeli i pokazali volju da obučem njihov dres je stvarno bio unikatan. Na aerodromu sam, vraćam se za Bosnu, zove me menadžer i kaže: upravo ćes dobiti pozive od strane tog i tog kluba, trenera, predsjednika. Prvo su me zvali svi saigrači koji su igrali već u Španiji da mi nahvale klub i sve, a onda stiže i poziv zvaničnih predstavnika kluba i počinjemo pregovore”, pojašnjava on.

Dodaje da je za njega veliki uspjeh igrati u ligi koja je među top tri lige u svijetu. Klub Balonmano Nava je ove sezone ušao u najviši rang takmičenja, a dolazi iz predgrađa Madrida. Po riječima Pleha, njihov cilj je sami vrh španske lige i plasman među šest najboljih ekipa.

“Klub je dakle novi premijerligaš koji je ove sezone izborio opstanak i od sljedeće je plan borba za sredinu tabele da bi u narednom periodu postao što stabilniji i konstantiji klub u Asobalu”, navodi Pleh u izjavi za Fenu.

Ističe kako se nada da će uspjeti opravdati sva očekivanja i ciljeve.

“Moja očekivanja su da se za početak što prije adaptiram na novu sredinu, sistem igre i dam svoj maksimum, a cilj mi je svakako biti što bolji iz treninga u trening iz utakmice u utakmicu pa što da ne, na kraju i najbolji. Znam da su uz mene za sada nova pojačanja i Borivoje Vukić iz Srbije i Jakub Prokop iz Slovačke. Želim uživati u svemu ovome i naredne dvije godine sam stanovnik Španije”, zaključio je Pleh.